Wednesday, 5 October 2011

Panggilan Telefon Jam 9:46 AM.

Pagi itu hujan turun renyai-renyai. Awan gelap di langit yang semakin kelabu, tiada lagi biru putih seperti selalu, dan selang-seli kilat pancar-memancar pantas, membelah langit. Bunyi guruh itu umpama kemarahan Tuhan terhadap dosa-dosa manusia di muka bumi ini. Aku buka mata perlahan, capai Blackberry putih di tepi katil dan lihat pada skrin, jam 9:46 minit pagi. Ah, masih awal lagi. Kepala masih terasa berat angkaran pulang ke rumah jam 5:30 pagi semalam. Baru saja aku ingin kembali melelapkan mata tiba-tiba lagu "Hey John Whats Your Name Again" mula berkumandang membingitkan ruang kecil milik aku. Tanpa melihat punat hijau aku tekan.

Aku: Hello.
Pemanggil: Hello Jimmy, ni Nurul. 
Aku: Nurul? (Sambil minda memutar semua gadis bernama Nurul yang aku kenali).
Nurul: Nurul-lah, we met 2 weeks ago at KLCC, did you forgot about me? *merajuk
Aku: Oh, Nurul. Sorry I didn't recognize your voice. 
Nurul: It's okay, ni Nurul nak tanya about the reunion last week, why you didn't come? And you didn't even reply my message. *merajuk lagi.
Aku: Really? (Damn, aku sumpah pengakap aku lupa). Err, actually I'm kinda busy all this time.
Nurul: Yeke? Ramai juga yang datang. Nurul ingatkan you pergi at least ada juga teman. 
Aku: Takkan tak ada kawan-kawan lama dulu? How was the reunion?
Nurul: Biasa sahaja, Nurul pun balik awal. Ada juga jumpa Jack, Julia, Cha dengan Mimi. I told them that I met you and they asked me why you didn't come. Haha.
Aku: Oh, (serius aku tak kenal nama-nama yang dia sebut) maaflah, I betul-betul lupa pasal reunion tu. 
Nurul: It's okay. I got to go, just call you to ask you that. Later okay?
Aku: Okay, thanks for calling. Bye.
Nurul: Bye.

Aku lihat kembali Blackberry yang tadi mengeluarkan suara si gadis comel. Senyum. Tarik selimut dan sambung tidur. Mengantuk gara-gara chilling semalam.

No comments: