Thursday, 22 September 2011

Cinta itu bukan matematik.

Cinta itu bukan matematik,
Tapi cinta itu ibarat kimia.
-credit to Terfaktab sebab aku jumpa dalam blog tu tapi lupa dari siapa.-

Cinta. Takkan boleh diukur dengan nombor, takkan pernah. Mungkin ada dalam hidup masing-masing kau akan jumpa balik kawan-kawan lama, sembang-sembang dan tanya tentang hidup masing-masing, dan soalan yang aku rasa wajib ada, "Kau dengan bf/gf kau yang dulu lagi ke?" And if yes akan disusuli dengan "Dah lama kan kau orang couple, bila nak kahwin?" Even kau ada bf/gf baru pasti akan ada soalan juga, iyalah sebab manusia ni kan penuh dengan persoalan.

"Kau dengan gf/bf kau tu dah berapa lama?"

Secara jujur aku pun kadang-kadang akan bertanya soalan yang sama, namun dalam fikiran aku tetap sama konsepnya. Tak kisahlah kau dah kahwin atau couple atau apa pun, nombor bukan pengukur sesuatu perhubungan. Nombor berapa tahun bersama bukan tiket mudah untuk memikirkan yang kau akan terus bersama. Itu nonsense. Ada orang yang dah couple 5 tahun but end up kahwin dengan orang lain, dengan bermacam-macam alasan. Ada yang sanggup tunggu pujaan hati bertahun-tahun, berusaha segala apa yang termampu tapi at the end it doesn't works. Dan ada juga yang dah berkahwin sampai beranak 4 tapi still end up with divorce. Okay that was the negative side.

Here's some positive stories. Ada yang berkahwin tanpa bercinta, jumpa pun hanya pada malam pertama tapi perhubungan itu kekal sampai anak 8 dan cucu 23 orang, cuma maut yang memisahkan. Pernah aku jumpa pasangan yang baru berjumpa atas pilihan keluarga, family baru nak kenalkan, duduk makan sekali dan bersembang selama 15 minit, 2 bulan kemudian terus kahwin. See, numbers doesn't matter in love, trust me. But if you can't even remembered your anniversary date, that was another story.

Habis tu bercinta sebelum kahwin takkan kekal lah?

Bukan. Ada saja pasangan yang bercinta sebelum kahwin dan kekal sampai sekarang. The best prove is my own parents. Mak dan ayah aku berjumpa masa masing-masing baru bekerja, bercinta dan keluar dating for a year, then get married. Kekal sampai sekarang, dah masuk 28 tahun mak dan ayah aku kahwin. Salah satu sebab utama aku nampak perkahwinan mak dan ayah aku menjadi ialah ayah aku seorang yang tak pandai nak tunjukkan kasih sayang dalam berkata-kata, tapi dia selalu ringan tulang dan tolong mak aku dalam buat kerja-kerja rumah and such. Perempuan suka lelaki yang baik dan ringan tulang, tapi bukan bermakna perempuan tu malas dan lelaki memang kena buat kerja rumah. Cuma kadang-kadang bila kita spend time bersama-sama, cinta tu akan lebih mekar. Hahaha, kelakar bila buat ayat macam ni, si Fahsha confirm nak muntah bila dia baca.

Macam mana pula cinta diiukur dengan Kimia? Kena buat projek sains bersama-sama ke?

Bila kau bercinta dan berkahwin, projek sains tu memang akan ada punya, don't worry. Apa yang dimaksudkan dengan cinta itu ibarat Kimia adalah dalam cinta ianya memerlukan chemistry. Ada orang yang suka bila pasangan ada banyak persamaan dengan diri sendiri. So that when they were doing something such as watching football, cooking or even playing music instrument their partner can join them together. Romantis bukan bila kau main gitar girlfriend kau menyanyi sama, bila kau memasak boyfriend tolong potong bawang, dan sama-sama jerit GOL! bila Manchester United belasah Arsenal 8-2. Banyak persamaan dan banyak pemahaman with each other.

Tapi ada juga yang selesa dengan kelainan pada pasangan. Just like me *smiling. Aku belajar tentang engineering, basic to robotic dan bekerja sebagai pegawai teknikal. And my girlfriend studying in Psychology and loves maxi skirt. See the differences? Tapi bila ada kelainan maknanya ada lebih banyak yang kita perlu faham tentang pasangan masing-masing, it is tougher but it was surely fun. Aku gila gadjet dan teknologi, handphone dan DSLR. Dia gilakan vanilla shake dan kasut. Aku suka pada fotografi, aku cintakan fotografi sepertimana aku cintakan Mell. Dan dia adalah subjek lensa aku. Dia suka membaca, dan itu membuatkan aku terikut membaca. And without her, I will never knew what is blog is. Kelainan itu bukan kekurangan, tapi kelebihan untuk kita explore lebih banyak benda yang mungkin selama ini kita tak tahu. Dan persamaan dan kelainan dalam perhubungan ini yang dinamakan chemistry. We fill each other. *Correct me if I'm wrong.

Jadi kalau kau bercinta bagai nak rak sekalipun sampai 9 tahun 9 bulan 9 hari 9 jam 9 minit tapi dalam masa tu kau tak boleh pun nak jumpa 1 chemistry dalam perhubungan, all those years that you've spend together was just fake. Ada sesetengah orang yang terlalu sayangkan nombor sedangkan bila dia korek dalam-dalam hati, cinta tu dah tak ada. Yang ada cuma "We loved each others for 9 month 9 day".

Mungkin pemahaman aku tentang cinta berlainan dari kau, tapi for sure there's love out there for every one of us, that for sure. Dan bagaimana cinta tu bermula dan berakhir terpulang kepada setiap individu. And here's one of my favorite quotes about love:


"Love is not about finding the right person, but creating a right relationship. It's not about how much love you have in the beginning but how much love you build till the end." - Author: Unknown

2 comments:

chanana said...

serious i like this post.

JImmy said...

Chanana: Thank you.