Thursday, 29 September 2011

Life # Abortion

I read this @Facebook yesterday.

They deserved to live just like we do. 
*tak sanggup tengok gambar bayi-bayi comel yang digugurkan jadi letak gambar ni, cute isn't he?*
 
Abortion

Hi, Mommy. I’m your baby. You don’t know me yet, I’m only a few
weeks old. You’re going to find out about me soon, though, I promise.
Let me tell you some things about me. My name is John, and I’ve got
beautiful brown eyes and black hair. Well, I don’t have it yet, but I
will when I’m born. I’m going to be your only child, and you’ll call me
your one and only. I’m going to grow up without a daddy mostly, but we
have each other. We’ll help each other, and love each other. I want to
be a doctor when I grow up.

You found out about me today, Mommy! You were so excited, you couldn’t
wait to tell everyone. All you could do all day was smile, and life was
perfect. You have a beautiful smile, Mommy. It will be the first face I
will see in my life, and it will be the best thing I see in my life. I
know it already.

Today was the day you told Daddy. You were so excited to tell him about
me! …He wasn’t happy, Mommy. He kind of got angry. I don’t think that
you noticed, but he did. He started to talk about something called
wedlock, and money, and bills, and stuff I don’t think I understand
yet. You were still happy, though, so it was okay. Then he did
something scary, Mommy. He hit you. I could feel you fall backward, and
your hands flying up to protect me. I was okay… but I was very sad
for you. You were crying then, Mommy. That’s a sound I don’t like. It
doesn’t make me feel good. It made me cry, too. He said sorry after,
and he hugged you again. You forgave him, Mommy, but I’m not sure if I
do. It wasn’t right. You say he loves you… why would he hurt you? I
don’t like it, Mommy.

Finally, you can see me! Your stomach is a little bit bigger, and
you’re so proud of me! You went out with your mommy to buy new clothes,
and you were so so so happy. You sing to me, too. You have the most
beautiful voice in the whole wide world. When you sing is when I’m
happiest. And you talk to me, and I feel safe. So safe. You just wait
and see, Mommy. When I am born I will be perfect just for you. I will
make you proud, and I will love you with all of my heart.

I can move my hands and feet now, Mommy. I do it because you put your
hands on your belly to feel me, and I giggle. You giggle, too. I love
you, Mommy.

Daddy came to see you today, Mommy. I got really scared. He was acting
funny and he wasn’t talking right. He said he didn’t want you. I don’t
know why, but that’s what he said. And he hit you again. I got angry,
Mommy. When I grow up I promise I won’t let you get hurt! I promise to
protect you. Daddy is bad. I don’t care if you think that he is a good
person, I think he’s bad. But he hit you, and he said he didn’t want
us. He doesn’t like me. Why doesn’t he like me, Mommy?

You didn’t talk to me tonight, Mommy. Is everything okay?

It’s been three days since you saw Daddy. You haven’t talked to me or
touched me or anything since that. Don’t you still love me, Mommy? I
still love you. I think you feel sad. The only time I feel you is when
you sleep. You sleep funny, kind of curled up on your side. And you hug
me with your arms, and I feel safe and warm again. Why don’t you do
that when you’re awake, any more?

I’m 21 weeks old today, Mommy. Aren’t you proud of me? We’re going
somewhere today, and it’s somewhere new. I’m excited. It looks like a
hospital, too. I want to be a doctor when I grow up, Mommy. Did I tell
you that? I hope you’re as excited as I am. I can’t wait.

Mommy, I’m getting scared. Your heart is still beating, but I don’t
know what you are thinking. The doctor is talking to you. I think
something’s going to happen soon. I’m really, really, really scared,
Mommy. Please tell me you love me. Then I will feel safe again. I love
you!

Mommy, what are they doing to me!? It hurts! Please make them stop! It
feels bad! Please, Mommy, please please help me! Make them stop!

Don’t worry Mommy, I’m safe. I’m in heaven with the angels now. They
told me what you did, and they said it’s called an abortion.

Why, Mommy? Why did you do it? Don’t you love me any more? Why did you
get rid of me? I’m really, really, really sorry if I did something
wrong, Mommy. I love you, Mommy! I love you with all of my heart. Why
don’t you love me? What did I do to deserve what they did to me? I want
to live, Mommy! Please! It really, really hurts to see you not care
about me, and not talk to me. Didn’t I love you enough? Please say
you’ll keep me, Mommy! I want to live smile and watch the clouds and
see your face and grow up and be a doctor. I don’t want to be here, I
want you to love me again! I’m really really really sorry if I did
something wrong. I love you!

I love you, Mommy.
 
Every abortion is just…
One more heart that was stopped.
Two more eyes that will never see.
Two more hands that will never touch.
Two more legs that will never run.
One more mouth that will never speak.

Wednesday, 28 September 2011

Wordless Wednesday # Fakta Tentang Hidup.

Fakta tentang realiti kehidupan.

Dipetik dari blog Obefiend. Sedikit fakta tentang blog Obefiend, serius beb!

Friday, 23 September 2011

Class Reunion?

Dalam bilik kecil itu, ada sebuah komputer usang yang entah sudah berapa tahun menemani ruang bilik itu. Sebuah katil bujang tempat melampiaskan nafsu-nafsu tidur, dan di dalam bilik kecil itulah selama ini aku hidup. Perlahan kerusi ditarik, komputer dihidupkan dan papan kekunci ditekan sebanyak 8 kali untuk memasukkan kata laluan rahsia. Punggung dihenyak ke atas kerusi kayu, kerusi tanpa roda yang membuatkan aku tak boleh berpusing-pusing semasa berhadapan dengan komputer, focus rasanya. Aku pandang pada rak kayu yang tergantung di dinding.

Perlahan Mell aku keluarkan dari beg yang akan sentiasa aku galas ke mana sahaja aku keluar, tak kira bersuka ria, berjalan-jalan mahupun semasa diri dilanda gelisah. Mell sentiasa akan temani aku. Kabel dicucuk dan aplikasi yang terpapar di skrin monitor aku lihat lama, berfikir dan meneruskan langkah seterusnya. Segala data-data gambar yang telah ditangkap kini sedang beralih daripada Mell ke komputer usang milik aku. TING! Bunyi yang menandakan telah tamat segala urusan antara Mell dan komputer usang aku. Aku gerakkan tetikus dan melihat hasil-hasil gambar semasa aku ke KLCC semalam.

Satu persatu gambar aku lihat, memikirkan di dalam minda gambar-gambar yang mana perlu diedit dan yang mana harus disimpan sahaja. Ada gambar si kecil yang sedang diawasi abangnya agar tidak menghampiri kolam di KLCC itu, ketawa aku dengan ekspressi wajah si kecil dengan mata bulatnya ditambah pula dengan pipi yang tembam. Ketawa. Aku tekan lagi papan kekunci untuk melihat gambar-gambar seterusnya dan aku terhenti pada suatu gambar seorang gadis berbaju putih dengan cardigan hitam, skirt putih.

"Nurul."

Dengan pantas aku mencapai telefon putih di atas meja, melihat lama pada nombor telefon Nurul yang aku ambil semalam. Hati mula bergolak untuk menghubungi dia, "Nak call ke message?" , "Kalau call nak cakap apa?" , "Nak message macam mana?". Damn. Aku lihat lagi telefon, dan berkata pada hati menggunakan segala Law of Attraction yang ada dalam diri, semua kuasa positif yang masih berbaik pada jam 9.34 malam ini. "Aku harap dia hubungi aku. Aku harap dia call aku. Kalau tak message pun okay. Aku nak Nurul contact aku." Pandang lagi skrin telefon. Esoklah, dah malam ni. Telefon putih itu aku letakkan kembali di atas meja, kembali menyambung kerja memilih gambar-gambar untuk diedit. Jam menunjukkan nombor 9.54 minit malam sebelum handphone putih itu berbunyi.


You call me a stranger,
You say I'm a danger,
But all these thoughts are leaving you tonight,
I'm broke and abandoned,
You are an angel,
Making all my dreams come true tonight.


Lampu merah pada telefon putih itu berkelip seiring dengan lagu yang berbunyi. Pantas aku capai telefon, "1 new message". Aku klik pada "Open" dan mula membaca.

"Hi Jimmy, its me Nurul. Just wanna ask you, will you come to our class reunion this Saturday?"

Eh, Nurul message aku? Never thought that my Law of Attraction will works this fast, hahaha. But wait, err, class reunion? This Saturday?

Thursday, 22 September 2011

Cinta itu bukan matematik.

Cinta itu bukan matematik,
Tapi cinta itu ibarat kimia.
-credit to Terfaktab sebab aku jumpa dalam blog tu tapi lupa dari siapa.-

Cinta. Takkan boleh diukur dengan nombor, takkan pernah. Mungkin ada dalam hidup masing-masing kau akan jumpa balik kawan-kawan lama, sembang-sembang dan tanya tentang hidup masing-masing, dan soalan yang aku rasa wajib ada, "Kau dengan bf/gf kau yang dulu lagi ke?" And if yes akan disusuli dengan "Dah lama kan kau orang couple, bila nak kahwin?" Even kau ada bf/gf baru pasti akan ada soalan juga, iyalah sebab manusia ni kan penuh dengan persoalan.

"Kau dengan gf/bf kau tu dah berapa lama?"

Secara jujur aku pun kadang-kadang akan bertanya soalan yang sama, namun dalam fikiran aku tetap sama konsepnya. Tak kisahlah kau dah kahwin atau couple atau apa pun, nombor bukan pengukur sesuatu perhubungan. Nombor berapa tahun bersama bukan tiket mudah untuk memikirkan yang kau akan terus bersama. Itu nonsense. Ada orang yang dah couple 5 tahun but end up kahwin dengan orang lain, dengan bermacam-macam alasan. Ada yang sanggup tunggu pujaan hati bertahun-tahun, berusaha segala apa yang termampu tapi at the end it doesn't works. Dan ada juga yang dah berkahwin sampai beranak 4 tapi still end up with divorce. Okay that was the negative side.

Here's some positive stories. Ada yang berkahwin tanpa bercinta, jumpa pun hanya pada malam pertama tapi perhubungan itu kekal sampai anak 8 dan cucu 23 orang, cuma maut yang memisahkan. Pernah aku jumpa pasangan yang baru berjumpa atas pilihan keluarga, family baru nak kenalkan, duduk makan sekali dan bersembang selama 15 minit, 2 bulan kemudian terus kahwin. See, numbers doesn't matter in love, trust me. But if you can't even remembered your anniversary date, that was another story.

Habis tu bercinta sebelum kahwin takkan kekal lah?

Bukan. Ada saja pasangan yang bercinta sebelum kahwin dan kekal sampai sekarang. The best prove is my own parents. Mak dan ayah aku berjumpa masa masing-masing baru bekerja, bercinta dan keluar dating for a year, then get married. Kekal sampai sekarang, dah masuk 28 tahun mak dan ayah aku kahwin. Salah satu sebab utama aku nampak perkahwinan mak dan ayah aku menjadi ialah ayah aku seorang yang tak pandai nak tunjukkan kasih sayang dalam berkata-kata, tapi dia selalu ringan tulang dan tolong mak aku dalam buat kerja-kerja rumah and such. Perempuan suka lelaki yang baik dan ringan tulang, tapi bukan bermakna perempuan tu malas dan lelaki memang kena buat kerja rumah. Cuma kadang-kadang bila kita spend time bersama-sama, cinta tu akan lebih mekar. Hahaha, kelakar bila buat ayat macam ni, si Fahsha confirm nak muntah bila dia baca.

Macam mana pula cinta diiukur dengan Kimia? Kena buat projek sains bersama-sama ke?

Bila kau bercinta dan berkahwin, projek sains tu memang akan ada punya, don't worry. Apa yang dimaksudkan dengan cinta itu ibarat Kimia adalah dalam cinta ianya memerlukan chemistry. Ada orang yang suka bila pasangan ada banyak persamaan dengan diri sendiri. So that when they were doing something such as watching football, cooking or even playing music instrument their partner can join them together. Romantis bukan bila kau main gitar girlfriend kau menyanyi sama, bila kau memasak boyfriend tolong potong bawang, dan sama-sama jerit GOL! bila Manchester United belasah Arsenal 8-2. Banyak persamaan dan banyak pemahaman with each other.

Tapi ada juga yang selesa dengan kelainan pada pasangan. Just like me *smiling. Aku belajar tentang engineering, basic to robotic dan bekerja sebagai pegawai teknikal. And my girlfriend studying in Psychology and loves maxi skirt. See the differences? Tapi bila ada kelainan maknanya ada lebih banyak yang kita perlu faham tentang pasangan masing-masing, it is tougher but it was surely fun. Aku gila gadjet dan teknologi, handphone dan DSLR. Dia gilakan vanilla shake dan kasut. Aku suka pada fotografi, aku cintakan fotografi sepertimana aku cintakan Mell. Dan dia adalah subjek lensa aku. Dia suka membaca, dan itu membuatkan aku terikut membaca. And without her, I will never knew what is blog is. Kelainan itu bukan kekurangan, tapi kelebihan untuk kita explore lebih banyak benda yang mungkin selama ini kita tak tahu. Dan persamaan dan kelainan dalam perhubungan ini yang dinamakan chemistry. We fill each other. *Correct me if I'm wrong.

Jadi kalau kau bercinta bagai nak rak sekalipun sampai 9 tahun 9 bulan 9 hari 9 jam 9 minit tapi dalam masa tu kau tak boleh pun nak jumpa 1 chemistry dalam perhubungan, all those years that you've spend together was just fake. Ada sesetengah orang yang terlalu sayangkan nombor sedangkan bila dia korek dalam-dalam hati, cinta tu dah tak ada. Yang ada cuma "We loved each others for 9 month 9 day".

Mungkin pemahaman aku tentang cinta berlainan dari kau, tapi for sure there's love out there for every one of us, that for sure. Dan bagaimana cinta tu bermula dan berakhir terpulang kepada setiap individu. And here's one of my favorite quotes about love:


"Love is not about finding the right person, but creating a right relationship. It's not about how much love you have in the beginning but how much love you build till the end." - Author: Unknown

Wednesday, 21 September 2011

Suatu pertemuan

Jam tangan di tangan kiri itu dilihat lagi, paparan digital menunjukkan nombor 4.37 minit petang. Kepala diangkat perlahan-lahan memandang ke atas langit yang mula kelihatan mendung. Aku duduk di tempat biasa, di hadapan kolam air pancut Kuala Lumpur Convention Center itu, di belakang ternampak Starbucks, Dome dan beberapa deretan coffehouse yang lain. Aku keluarkan kotak rokok dari poket kiri seluar jeans, diambil sebatang dan diletakkan di bibir sebelum dibakar dan perlahan-lahan asap putih itu ditarik memenuhi rongga mulut sebelum dihembus keluar.

Aku suka suasana begini, walaupun dunia ini bergerak pantas dengan isinya, manusia berjalan datang dan pergi menjalani kehidupan masing-masing namun aku tenang di sini. Duduk berseorangan ditemani Mell di sisi, melihat ragam manusia sambil tersenyum. Tatkala orang lain berkejar untuk mengejar jualan murah di dalam pusat-pusat membeli belah, walau pada hakikatnya tidaklah semurah yang disangka, aku selesa duduk di luar sini. Aku lihat Mell di sebelah, senyum.

Aku angkat Mell, silangkan tali pengikatnya pada tangan dan mula melihat menerusi viewfinder di badan kamera hitam itu. Aku sayangkan Mell, dia adalah kamera hitam aku yang pertama, dan sudah terlalu banyak cerita yang aku lihat menerusinya. Aku perhatikan dunia melalui lensa Mell, dialah mataku saat ini. Aku lihat ke kiri kanan mencari-cari sebuah cerita, moment. Beberapa kanak-kanak sedang bermain-main di hadapan kolam tatkala ibu dan ayah duduk bersantai di tepi tangga. Si abang yang ku anggarkan berusia 7 tahun sedang sibuk "mengawal" adiknya yang sedang bertatih mahu ke kolam. Ketawa si kecil bila si abang menghalangnya. Aku segera gerakkan focus lensa dari 18mm ke 55mm, focus yang paling jauh pada lensa asas ini, dan tanpa menunggu aku tekan butang shutter dan bunyi shutter ditekan kedengaran. I loves to hear the shutter sound, especially from Nikon D300s in shutter release Burst. Its like a gunfire.

Aku tangkap beberapa keping gambar si kecil lagi, kemudian bangun dan berjalan ke arah taman KLCC. Sambil berjalan aku sempat menangkap beberapa gambar pelancong yang sedang begambar di hadapan KLCC, merakamkan suasana KLCC yang tak pernah lengang dengan pelancong dari dalam atau luar negara. Sewaktu aku melintasi kolam di tepi taman aku terlihat seseorang, satu wajah yang amat aku kenali. It can't be, aku ulang ayat tu dalam kepala beberapa kali. Tak mungkin dia akan berada dekat sini. Aku berdiri lama, cuma mengamati wajah itu kerna mahukan kepastian. Aku berjalan perlahan-lahan ke arah dia sambil berpura-pura mengambil gambar.

Dan sewaktu aku cuba nak tangkap gambar dia dengan kebetulan dia terpandang aku. Damn, aku leka sangat tengok dia dari viewfinder sampai tak sedar dia tengah tengok aku. Perlahan-lahan aku pandang ke hadapan melalui mata bukan lagi lensa. Aku lihat dia sedang tercekak pinggang melihat aku, ada riak marah aku kesan di situ. Aku pandang lagi ke arahnya, senyum walaupun hati ni hanya Tuhan saja yang tahu. "Err, hi Nurul." Dia terkebil-kebil tengok aku, kecikkan mata dan pandang aku lama. Dari raut muka dia aku nampak dia hairan. "Jimmy? Is that you?" Dia pandang aku atas bawah tanpa berkelip. "Is that really you? Oh my gosh, you looks different." Aku senyum,. "Yes this is me, tak ada apa pun yang berubah I think" , sambil tengok diri sendiri. It was really her, luah aku dalam hati.

Nurul, satu nama yang tak boleh aku lupakan aku rasa. Secomel pemilik nama itu dan sesuai dengan nama itu sendiri yang bermakna cahaya. Blouse putih dengan cardigan hitam, skirt putih macam yang pernah aku nampak dekat Zara dulu, beg tangan hitam disangkut di bahu, tudung putih gaya ala-ala Hana Tajima. Serius aku nampak perubahan yang besar pada dia, she's grown up I think. Senyum. "Why are you smiling?" Dia pandang aku. "Nothing, just that you're the one who's changed a lot, not me." Dia senyum.

Its been years I think since last I met her. And that evening we spent time at the coffeehouse talking about our childhood. And that really bring back some the memories. We talked about our life after school, changed some stories about each others. And around 7pm I walked her to the railway station, we changed our phone numbers and facebook then said goodbye to each other.

Aku lihat dia berjalan memasuki keretapi tanpa menoleh. Sama seperti dulu, bila dia berjalan pergi sewaktu pertemuan kami yang terakhir. Adakah aku akan berjumpa lagi dengannya?
 

Tuesday, 20 September 2011

Wordless Wednesday # Life.


Well that is life, I guess.

Sebuah cerita tentang Gadis Comel di Nasmir.

Ada satu cerita lama yang aku simpan dalam, yang tahu hanya aku. Sebuah cerita tentang cinta.

Hujan turun sejak dari pagi lagi, saat mata aku terbuka bumi ini sedang basah kerna langit menangis pilu, sama seperti hati aku saat ini. Bangun pagi dan capai kotak rokok di tepi katil, "Shit rokok dah habis". Kotak kosong itu aku lihat lama, sekosong jiwa aku masa ini. Baru aku sedar rumah sewa tiga bilik itu terasa sunyi, aku lihat sekeliling, semua teman rumah tiada. "Aku sorang-sorang lagi weekend ini, damn bosan." monolog sendiri sambil bangun ke bilik air untuk mandi.

Selepas mandi aku capai kunci motor kesayangan dan terus bergegas ke restoran mamak yang hanya mengambil masa 3 minit dari rumah. Hujan pun hujanlah, perut dah lapar dan rokok pun dah habis. Redah sajalah. Parking di hadapan kedai runcit sebelah restoran Nasmir, kedai mamak yang cekik darah dengan harga makanan yang paling tak reasonable, dia ingat dia buka kedai dekat KL sebelah KLCC ke apa.Aku berkira-kira mahu membeli rokok dulu atau makan, tapi mengenangkan perut yng dah menyanyi lagu kebangsaan Ireland aku terus ke kedai makan, makan dulu.

Untuk sarapan pagi sekeping roti canai telur dan teh tarik. Serius nostalgia, tiba-tiba teringat masa dekat UK dulu, nak dapat breakfast roti canai dengan teh tarik memang susah. Selalu just pancake with honey syrup and black coffee saja. 10 minit kemudian makanan yang aku pesan dah sampai, the best thing about mamak is they really care for their customers, best services and how cool they are when they can mesmerized your order without writing it. Baru beberapa suap roti canai aku telan tiba-tiba suapan aku terhenti bila Sony Ericson K530i aku berbunyi dengan lagu "Hey John What's Your Name Again?", dan dengan tiba-tiba aku menjadi tumpuan sebab lagu tu memang serius bising dan bising. Aku cepat-cepat seluk tangan dalam poket seluar namun disebabkan aku sedang duduk sedikit kesukaran untuk aku keluarkan handphone.

Dan nak dijadikan cerita, iyalah sebab takdir itu kadang-kadang indah, aku berjaya keluarkan handphone tapi disebabkan kelam-kalum handphone aku tu tercampak ke sebelah kiri aku (note: aku selesa letak handphone dan rokok dalam poket kiri seluar sebab mudah aku nak keluarkan masa bawa motor). Dengan handphone yang masih berbunyi tatkala jatuh menarik semua mata untuk memandang aku. "Damn, aku artis pagi ini ke apa?" getus hati aku. Baru aku nak menunduk untuk kutip handphone yang jatuh tiba-tiba ada satu tangan yang mencapai handphone merah aku dan hulurkan pada aku.

Deringan handphone sudah berhenti, sambil menyambut handphone aku pandang ke atas untuk melihat wajah tangan sudi membantu aku tadi. Dan saat aku terpandang wajah si pemberi aku terasa masa seolah berhenti, kelu dan kaku, disertai sunyi dan sepi yang amat panjang. Walaupun sebenarnya hanya beberapa saat namun aku rasakan saat itu amat panjang. Seorang gadis comel, bermata coklat sedang tersenyum sambil menghulurkan handphone merah yang dah memalukan aku tadi. Tapi sekarang aku berterima kasih sangat-sangat pada handphone merah yang aku rasa nak baling ke dinding tadi. Lelaki kena cool, aku teringat kata-kata seorang kawan. Aku sambut handphone, senyum dan ucapkan terima kasih pada si gadis comel. Dia senyum semula pada aku sambil mengucapkan sama-sama. Aku sempat lihat sekeliling, she's alone, yes!

Tapi kerana aku lelaki yang cool jadi aku buat-buat tak tahu kemudian, aku sambung makan, habiskan suapan terakhir dan minum saki-baki teh tarik. Aku lihat awek comel tu dah bangun menuju ke kaunter. Mungkin dah nak balik. Dia pandang aku dan aku balas dengan senyuman tanda terima kasih atas pertolongannya tadi. Seketika kemudian aku lihat gadis comel itu seperti gelisah sambil kelam kabut menyelongkar beg galasnya. Raut wajahnya menjadi pucat. Dia melihat pandang kepada aku dengan mata yang berkaca. Aku bergegas berjalan ke kaunter dan bertanya, "Kenapa?". Dengan muka comel dan mata yang masih berkaca dia menjawab, "Err, I lost my purse. Tadi rasanya ada dalam beg ni." Dia tunduk serba salah.

Seorang gadis comel yang dah tolong aku sedang berada dalam kesusahan, jadi aku perlu jadi seorang lelaki yang baik hati dan mengenang budi bukan? Aku pandang cashier yang macam dah nak telan gadis comel depan aku ni. Senyum dan cakap, "Give me the bill for both of us." Pandang gadis comel di sebelah yang masih dalam keadaan yang serba salah rasanya, "Don't worry, this is for you helping me just now." sambil senyum. Dia pandang aku dan senyum walaupun masih nampak masih dibelenggu rasa bersalahnya.

Selepas membayar RM 9.40 (well aku tak tahu apa yang dia makan but my bill was just RM 2.50) aku berjalan keluar beriringan dengan si gadis comel. Di luar kedai dia berkata, "Thank you for helping me, I can't tell you how much I appreciated your help. I'm Ann by the way, and you?" "I'm Man, it wasn't a big deal actually. Thank you too for helping me earlier." Senyum. "I got to go, its nice to meet you." Dia melihat aku dengan senyuman yang masih terukir di bibir, "Erm, thank you." Dan saat aku mula hendak melangkah pergi dia tiba-tiba bersuara, "Man!" Langkah aku terhenti, aku pusing dan pandang terus ke dalam matanya. Aku lihat dia seolah-olah berat untuk lepaskan aku pergi. Takkan baru kenal dah rindu, monolog aku. Dia diam, seperti teragak-agak untuk berkata. Aku cuba pecahkan kesunyian dengan bertanya, "Ann, what is it?" Dia berjalan merapati aku, okay by this moment my heart was beating fast. Dan dengan wajah comel bermata coklat dia berbisik perlahan, "Will we meet again?" Aku senyum, masih lagi cool dan berkata "Maybe, if God's will."

Aku terus bergerak ke motor, hidupkan enjin dan berlalu pergi. Dari cermin sisi aku lihat dia masih lagi berdiri di situ, melihat aku pergi di dalam hujan yang renyai. Aku berhenti singgah di stesen minyak berhampiran, duit aku yang sepatutnya tinggal untuk beli rokok dan digunakan untuk belanja gadis comel tadi, nak tunjuk hero punya pasal. Aku pergi ke mesin ATM, masukkan kad dan tekan nombor pin, masukkan jumlah duit yang nak dikeluarkan dan tunggu. Teet! Aku lihat ke skrin, "Harap maaf, baki akaun anda adalah RM 1.54" Aku pandang jam Swatch hitam aku, 17hb jam 9:45 pagi. Keluarkan handphone mula menaip mesej.

"Ayah, duit dah habis."

Wednesday, 14 September 2011

Life # Kenapa Aku Benci Online Facebook Terlalu Lama

Ini adalah entri kesal.

Serius aku menyesal sebab tak balik jam 6 petang tadi dan teruskan online dan berlegar-legar lebih lama di facebook.

Damn!

Aku sedang gembira dengan senyuman terukir di bibir walaupun sakit di tekak dah macam separa membunuh, bunuh nafsu makan aku, beberapa hari tak disentuh rokok dan juga keinginan untuk bercakap dengan gaya comel dengan cik Ungu. Gembira dalam sakit but I'm still smiling.

Until..

Aku click HOME pada Facebook dan scroll ke bawah perlahan-lahan, tekan butang like, tarikan jemari mengisi ruangan komen hingga aku terjumpa ini.

"so lau korg ase aq nieyh dax cm uh plezz remove me oke :)sbb saia xna approve org yg juz na nyaket aty saia jewp n carik gdoh n saia . . .thx"

Damn. Even Google dictionary pun tak boleh nak translate ayat ni and it took me almost 55 seconds to realize and within 10 seconds later to said "WTF?!"
Menyesal, serius menyesal. I'm going home NOW!

Tuesday, 13 September 2011

Wordless Wednesday # My Most Candid Picture That I Like!

The most candid picture of me that I ever had.

 credit to Radhi. Canon 40D 28-90mm f/4-5.6

WHY?
1. I'm a photographer so I'll be the one who taking pictures. *Sigh.
2. I'm not good at candid. *Laugh.
3. No one ever tried to take my picture. *Sad.
4. Because I'm cute and they all jealous with me. *Evil Laugh!

Quotes # V

"Building is a symbol,as is the act of destroying it.Symbols are given power by people.A symbol,in and of itself is powerless,but with enough people behind it, blowing up a building can change the world."

-V for Vendetta. 

Tuesday, 6 September 2011

Wordless Wednesday # Hidup Ini Adalah Tentang Apa?

Taken with D3000, Manual Focus Nikkor 105mmf/1.8 at Jalan Bukit Bintang.

Kita seringkali berkira-kira hendakkan kerja bergaji besar namun malas berusaha, malas belajar dan bodoh. Hidup ini adalah tentang takdir, usaha, doa serta tawakkal dan sedikit keajaiban.
Sekian.