Friday, 5 August 2011

Me # Anime and Cartoon?

Hai gadis-gadis comel bercermin mata. Senyum.

Salam Ramadhan buat semua yang membaca. Sejak beberapa hari lepas Jimmy dilanda satu masalah yang agak kronik sebenarnya. Semuanya bermula ketika Jimmy sedang melayari internet dan terjumpa dengan gambar ini.

Justice League! 

Dan saat Jimmy tengok I was like OMG!! Seriously sangat rindukan cerita ini walaupun jarang follow dulu. And that is the beginning of my problems.

What is my problems?
To be honest I'm quite attracted to watch cartoons and anime instead of watching some live action movies or dramas even though I like to watch Japan movies and series. And then I'm started looking for the cartoons and movies to download and as a result I had downloaded this:

 The Ultimate Avengers: The history of The Avengers.

The Green Lantern

X-men The Animated Series (Japan)

Iron Man The Animated Series (Japan)

What, seriously?! Yes I am. Jimmy sangat ketagih dengan cerita-cerita kartun or you can said anime for Japan. Setiap lelaki yang normal, NORMAL okay, paling tidak pernah suka dan pernah menonton cerita-cerita sebegitu. Kalau pada zaman Jimmy sekolah rendah dahulu dalam darjah 1-2 semua akan tertunggu-tunggu cerita Dash Yonkuro dan juga Dragon Ball. Am I right?

I had this before, but sadly I lost it when I moved from Terengganu to Kuala Lumpur.Sad.

Dan pada tahun 1999 atau 2000 Jimmy lupa, ada pula keluar cerita Digimon Savers dan Kamen Rider. Well I never had a Kamen Rider figure since it was too expensive but when I'm in standard 5 I used to have a digivice.

And we'll battle with each other, who's the strongest. I missed that moment. That was when I stayed at Ampang. Smile. Oh not to be forgotten Pokemon (I played the game,most of it). Awesome but Jimmy only can catch up until season 3. And Digimon only season 2.

 Digimon Savers

Pokemon!

Why?
Sebab dah masuk ke sekolah menengah. Mula nak berlagak matang walaupun sebenarnya ada juga tengok tapi dah jarang, dah tak excited macam masa kecik-kecik dulu. Keluar main bola dengan kawan-kawan lebih seronok dari tunggu depan tv untuk tengok kartun. Well life atmosphere's changing. Senyum. 

Tunggu dulu, ini entry panjang. Ketawa. It didn't ends there. Kemudian Jimmy sambung belajar di kolej dan diperkenalkan dengan anime-anime Jepun yang memang terlampau banyak sampai Jimmy sendiri tak terikut. Kalau nak diikutkan dari kecil lagi banyak cerita yang Jimmy tak sempat nak ikut.

Power Rangers? Itu dalam entri lain, banyak sangat kalau nak cerita tentang Power Rangers atau Super Sentai bagi versi Jepun (bukan hentai please, pff) dekat sini. Jadi Jimmy akan focused pada anime dan kartun dulu. Tentang Kamen Rider pun mungkin next entri, sebab kalau nak cerita dari zaman Showa ke zaman Heisei. Apa tu? Next entry okay?

Okay sambung tentang anime, Jimmy banyak tengok anime sebenarnya dari kartun. Tapi kartun ni kira pemangkin yang menyumbang kepada Jimmy tengok anime. Antara anime yang Jimmy tengok semasa di kolej, (tidak termasuk Kamen Rider, cerita-cerita series Jepun seperti Hana-Yori Dango dan lain-lain ok) :

1. Blood +
2. Mobile Suit Gundam Seed Destiny
3. Mobile Suit Gundam 00
4. Full Metal Alchemist (sekarang dah ada Full Metal Alchemist Brotherhood)
5. Naruto (on going until now)
6. Bleach (on going until now)
7. One Piece (on going until now)
8. Air Gear
9. Wolf's Rain
10. Keroro Gunso

Ada lagi tapi Jimmy tak ingat, ini pun tak ikut turutan sebab kalau ikut my favorite dah tentu yang pertama ialah:

ONE PIECE! 

Ok lah, Jimmy nak pergi sahur dulu ni, until next time okay? By the way sekarang Jimmy tengah download Digimon Saver Season 1, nak tengok balik, nostalgia tu. Haha.

p/s: Know me more? =)

No comments: