Monday, 22 August 2011

Love # Why Did We Meet The Wrong Person?

Good morning para pencinta setia yang sering patah hati.


"Kenapa aku sentiasa bertemu dengan orang yang salah?"

Pernahkah walau sekali sepanjang kau bernafas di dunia selama ini soalan ini akan bermain di minda? Tolong jangan tipu diri sendiri, I can say that 99% will say YES! Betul? *Senyum.

Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Jika terlalu banyak kenapa kau takkan jumpa jawapan. Orang yang sering bertanya kenapa itu kenapa ini adalah jenis orang yang sentiasa tidak akan berpuas hati, yang mana setiap apa yang terjadi bagi mereka perlu ada satu kajian saintifik yang membenarkan fakta itu. And mostly girls will ask this kind of questions, right? "Kenapa lelaki selalu buat macam ni?"(asyik-asyik salahkan lelaki terutama yang comel macam aku) , "Kenapa dia lagi ramai friends dari aku, cantik sangat ke dia?". Orang jenis ini kadang-kala sukar untuk mempercayai sesuatu yang dipanggil "FATE", ya takdir. Simply said, ada banyak perkara di dalam hidup ini yang kadang-kala tidak boleh dijawab dengan sains semata-mata. Tapi jika anda fikir secara logik dan logik, that things is LOGIC actually and you don't have to asked WHY

Contoh? 

I'm not really good for giving out an example but here's one example. 

Kenapa kita ditemukan dengan orang yang salah sebelum orang yang betul? Adakah kau pasti orang yang kau pernah jumpa itu adalah orang yang salah dan dekat luar sana there's one Mr/Mrs Right yang sentiasa menunggu kau? Kita bertemu dan berkawan dengan ramai orang bukan untuk tentukan dia orang yang betul atau salah. Cinta atau jodoh bukan tentang betul atau salah. Orang-orang tua dahulu ada yang bercinta selepas kahwin, tapi tetap kekal sampai sekarang bercucu-cicit. Ada orang muda sekarang yang bercinta bertahun-tahun kemudian kahwin tapi bercerai. WHY? 


Love is not about finding a RIGHT person but create a RIGHT RELATIONSHIP, it is not about how MUCH love that we have in the beginning but how MUCH love that we gained till the end. 

Secara logiknya, kau rasa kau dah jumpa Mr/Mrs Right kau. Jadi apa yang kau nak buat seterusnya, bercinta tapi tak berusaha apa-apa, yang penting kau tahu dia Mr/Mrs Right kau dan dia yang kena buat semuanya? No way! Kau kena berusaha untuk memperbaiki dan memperkukuhkan hubungan kau. Itu logik. Dan takdir dengan izin-Nya serta berkat Do'a dan usaha kau dan pasangan akan berkekalan hingga ke tirai perkahwinan which I think was dreamed for every human being. 


"Maybe God wanted us to meet the wrong people before meeting the right one so that when we finally meet the right person, we will know how to be grateful for that gift. And maybe when the door of happiness closes, another opens, but often times we look so long at the closed door that we don't see the one which has been opened for us."

No comments: