Tuesday, 23 August 2011

Wordless Wednesday # Life Love

Sometimes we just can't believe the truth until we actually fall right into it. 


 Kita sentiasa mencari sebab dan alasan untuk teruskan hidup, dan kadang-kala kita mahukan sebab dan alasan yang kita sendiri tak pasti tentangnya. Adakah hidup ini hanya tentang kenapa dan mengapa


Dan dalam hidup ini kita memerlukan teman, tak kira sebagai sahabat ataupun sebagai kekasih. Yang akan setia mendengar saat kita sedih, akan sentiasa tersenyum saat kita gembira. 



Tapi hidup ini tidak selalunya indah, pasti akan ada satu saat kita bersedih dan kecewa.


Tetapi pasti akan ada suatu sebab yang indah mengapa kita perlu teruskan hidup, sebab untuk tidak berputus asa dan teruskan melangkah ke hadapan. 


"You're the best thing that ever happened to me."



p/s: Love.You.

Monday, 22 August 2011

Love # Why Did We Meet The Wrong Person?

Good morning para pencinta setia yang sering patah hati.


"Kenapa aku sentiasa bertemu dengan orang yang salah?"

Pernahkah walau sekali sepanjang kau bernafas di dunia selama ini soalan ini akan bermain di minda? Tolong jangan tipu diri sendiri, I can say that 99% will say YES! Betul? *Senyum.

Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Jika terlalu banyak kenapa kau takkan jumpa jawapan. Orang yang sering bertanya kenapa itu kenapa ini adalah jenis orang yang sentiasa tidak akan berpuas hati, yang mana setiap apa yang terjadi bagi mereka perlu ada satu kajian saintifik yang membenarkan fakta itu. And mostly girls will ask this kind of questions, right? "Kenapa lelaki selalu buat macam ni?"(asyik-asyik salahkan lelaki terutama yang comel macam aku) , "Kenapa dia lagi ramai friends dari aku, cantik sangat ke dia?". Orang jenis ini kadang-kala sukar untuk mempercayai sesuatu yang dipanggil "FATE", ya takdir. Simply said, ada banyak perkara di dalam hidup ini yang kadang-kala tidak boleh dijawab dengan sains semata-mata. Tapi jika anda fikir secara logik dan logik, that things is LOGIC actually and you don't have to asked WHY

Contoh? 

I'm not really good for giving out an example but here's one example. 

Kenapa kita ditemukan dengan orang yang salah sebelum orang yang betul? Adakah kau pasti orang yang kau pernah jumpa itu adalah orang yang salah dan dekat luar sana there's one Mr/Mrs Right yang sentiasa menunggu kau? Kita bertemu dan berkawan dengan ramai orang bukan untuk tentukan dia orang yang betul atau salah. Cinta atau jodoh bukan tentang betul atau salah. Orang-orang tua dahulu ada yang bercinta selepas kahwin, tapi tetap kekal sampai sekarang bercucu-cicit. Ada orang muda sekarang yang bercinta bertahun-tahun kemudian kahwin tapi bercerai. WHY? 


Love is not about finding a RIGHT person but create a RIGHT RELATIONSHIP, it is not about how MUCH love that we have in the beginning but how MUCH love that we gained till the end. 

Secara logiknya, kau rasa kau dah jumpa Mr/Mrs Right kau. Jadi apa yang kau nak buat seterusnya, bercinta tapi tak berusaha apa-apa, yang penting kau tahu dia Mr/Mrs Right kau dan dia yang kena buat semuanya? No way! Kau kena berusaha untuk memperbaiki dan memperkukuhkan hubungan kau. Itu logik. Dan takdir dengan izin-Nya serta berkat Do'a dan usaha kau dan pasangan akan berkekalan hingga ke tirai perkahwinan which I think was dreamed for every human being. 


"Maybe God wanted us to meet the wrong people before meeting the right one so that when we finally meet the right person, we will know how to be grateful for that gift. And maybe when the door of happiness closes, another opens, but often times we look so long at the closed door that we don't see the one which has been opened for us."

Coret-Coret # Part 1

Hampir beberapa minit aku diam, cuba untuk menulis namun minda masih beku,
Otak masih kelu.
Jam empat sebelas minit pagi apa yang kau fikirkan?
Hanya lena diayun mimpi yang indah, mungkin terjaga nan mimpi takut itu.
Tapi jangan kau gusar kerna itu hanya mainan tidur.
Ramadhan hari yang ke 23, sebentar lagi akan berehat untuk bersahur.
Perlu cepat keluar nanti, mahu capai kunci dan panaskan enjin kereta,
Baru boleh keluar pergi kedai mamak belakang office.
Laparkah?
Makan buffet sewaktu berbuka macam tak tinggal hari esok, nafsu semua semata.
Larikan jemari menari di atas keyboard, biarkan pena tulisan maya yang hiasi malam ni,
Biarkan Maya yang saksi diri malam ini.
Kerana malam semakin larut, dan kau jangan tidur kau perlu kerja.
Kerapkali monolog itu dalam diri, perlu kuatkan minda tabahkan mata,
Acapkali mengantuk namun itu semua boleh tunggu pagi esok.
Duduk dalam niche ruang kecil ditemani komputer separuh pantas, terkedek-kedek ikut tarikan anak panah tetikus.
Diam lagi, senyap sungguh malam di minggu dekat raya.
Sebut tentang raya sendiri tak sedia, apa pun tak mahu beli lagi tunggu gaji esok hari keluar.
Tapi jam berapa entah, tapi pasti akan cepat habis. Bulan raya kita kena berbelanja,
Tak boleh tunggu lusa baru nak beli baju raya, nanti habis semua pakaian di butik murah itu.
Namun perlukah?
Selamat berpuasa dan menunaikan ibadah sepanjang sisa-sisa Ramadhan ini.
Raya?
Itu lambat lagi, boleh tunngu sampai hujung minggu ini sebelum cuti.

p/s: Masih mencari idea untuk menyambung entri Kamen Rider Part1 Showa Era Tv Series.

Friday, 19 August 2011

Life # Aku rindu kamu semua.

Semalam saya post-kan satu status di group sahabat semasa belajar dahulu.

Yang berbunyi begini:

"Aku rindu kamu semua. Sekian terima kasih."

Dan dari jam 10:45 malam semalam hingga hari ini jam 8:45 malam ini adalah feedback yang diterima:

*Click to enlarge. 

Apa yang aku cuba sampaikan? Walaupun telah hampir 2 tahun kami semua menamatkan pelajaran dan kini membawa hala tujuan masing-masing, sambung belajar, bekerja dan sebagainya namun ada satu yang masih lagi tidak berubah. Persahabatan itu masih seperti dahulu. 

Together We Unite! JMTi TKM batch 2007.

Wednesday, 17 August 2011

Wordless Wednesday # Own Desire

Wordless Wednesday # Own Desire. Smile.

 PSP 2000

I want this for my Hari Raya present, anyone?

Tuesday, 16 August 2011

Photography # Chot Touch

Hello photographers.

I think I don't have to introduce you all to the master at The Art of Seeing, Mr Chot Touch.

This was him, I met with him once during Fotografi Jalanan Malaysia first outing, and what I can say is he's a good teacher and you can learn so much from him.


Portrait of Life by Chot Touch

For more pictures by Chot Touch you can go to the link below. 
http://500px.com/Chot_Touch
https://www.facebook.com/pages/Chot-Touch

Monday, 15 August 2011

Life | Love # I'm Sorry

We never knows. 


But we can not be sure.


Or choose an options.


p/s: I'm so SORRY for being a jerk.


Thursday, 11 August 2011

Blog Header # The Real Life

Hello girl in purple dress and yellow maxi skirt with boots. Smile.

As I promised here's your new blog header, sorry for being busy and hectic this entire time and can't managed to finished your blog header as soon as possible. This is the header that I'd managed to make for you, I'm so sorry if the header wasn't look nice for you, this is the best that I can do for now.


The Real Life in akudiadancerita.blogspot.com 

P/S: Anyone interested in my header design? Leave your comments and I might be thinking of doing a giveaway, smile.

New Blog Header!

New blog header! Smile.

As for this new header I'm using 2 picture files, 1 is white blank and another 1 is a picture of a cute little girl that I found on the net.

A blank page 800x800

A cute girl picture


Put them together, add some text and it's finished. You can also use black blank page or any others color. I'm using Photoscape application since it was so easy to use. And FYI I'm also using this application for my editing works. Here are some pictures that I used Photoscape in the editing.

 This is the picture that I took at my mom's kitchen, using a white paper as a background and an external flash.

 This picture was taken at the playground near my house around 6:00pm.

This was taken using a Canon 40D, but don't worry I'm a NIKONIAN.

Wednesday, 10 August 2011

Wordless Wednesday # Nayzak on DevianART

Assalammualaikum brothers and sisters.

Still in Wordless Wednesday, I'm sorry that I can't yet post about Kamen Rider since I'm still in progress to collect the info and materials for the entry.

Okay, for this entry I'm just wanna share with you all some art from Nayzak on devianART. He's a MUSLIM and his art is about ISLAM. Smile.



Cute isn't? You should try and look at his art on devianART, there's also some flash presentations that he made, awesome and giving a lots of info about ISLAM.

Tuesday, 9 August 2011

Wordless Wednesday # Henshin!

Hello guys, its time for HENSHIN! 

What? Wait up guys, today I'm just gonna share with you some of the pictures of Kamen Rider (or in Japan Kamen Raida), in the next entry I'll tell you about Showa Era and Heisei Era. Okay?

Cheer up and enjoy the pictures. 


Heisei Era Kamen Riders

All Kamen Riders !


Kamen Rider Decade X Heisei Riders


The Hero is?


Who's symbols is this?


Next Entry: Kamen Rider Showa X Heisei Era.

p/s: It's gonna take me some time to make the entry, look forward t o it okay? =)

Wordless Wednesday # Something About Love

| We never knew how long we'll fall in love, but we will always cherish every moments with it. |

Friday, 5 August 2011

Me # Anime and Cartoon?

Hai gadis-gadis comel bercermin mata. Senyum.

Salam Ramadhan buat semua yang membaca. Sejak beberapa hari lepas Jimmy dilanda satu masalah yang agak kronik sebenarnya. Semuanya bermula ketika Jimmy sedang melayari internet dan terjumpa dengan gambar ini.

Justice League! 

Dan saat Jimmy tengok I was like OMG!! Seriously sangat rindukan cerita ini walaupun jarang follow dulu. And that is the beginning of my problems.

What is my problems?
To be honest I'm quite attracted to watch cartoons and anime instead of watching some live action movies or dramas even though I like to watch Japan movies and series. And then I'm started looking for the cartoons and movies to download and as a result I had downloaded this:

 The Ultimate Avengers: The history of The Avengers.

The Green Lantern

X-men The Animated Series (Japan)

Iron Man The Animated Series (Japan)

What, seriously?! Yes I am. Jimmy sangat ketagih dengan cerita-cerita kartun or you can said anime for Japan. Setiap lelaki yang normal, NORMAL okay, paling tidak pernah suka dan pernah menonton cerita-cerita sebegitu. Kalau pada zaman Jimmy sekolah rendah dahulu dalam darjah 1-2 semua akan tertunggu-tunggu cerita Dash Yonkuro dan juga Dragon Ball. Am I right?

I had this before, but sadly I lost it when I moved from Terengganu to Kuala Lumpur.Sad.

Dan pada tahun 1999 atau 2000 Jimmy lupa, ada pula keluar cerita Digimon Savers dan Kamen Rider. Well I never had a Kamen Rider figure since it was too expensive but when I'm in standard 5 I used to have a digivice.

And we'll battle with each other, who's the strongest. I missed that moment. That was when I stayed at Ampang. Smile. Oh not to be forgotten Pokemon (I played the game,most of it). Awesome but Jimmy only can catch up until season 3. And Digimon only season 2.

 Digimon Savers

Pokemon!

Why?
Sebab dah masuk ke sekolah menengah. Mula nak berlagak matang walaupun sebenarnya ada juga tengok tapi dah jarang, dah tak excited macam masa kecik-kecik dulu. Keluar main bola dengan kawan-kawan lebih seronok dari tunggu depan tv untuk tengok kartun. Well life atmosphere's changing. Senyum. 

Tunggu dulu, ini entry panjang. Ketawa. It didn't ends there. Kemudian Jimmy sambung belajar di kolej dan diperkenalkan dengan anime-anime Jepun yang memang terlampau banyak sampai Jimmy sendiri tak terikut. Kalau nak diikutkan dari kecil lagi banyak cerita yang Jimmy tak sempat nak ikut.

Power Rangers? Itu dalam entri lain, banyak sangat kalau nak cerita tentang Power Rangers atau Super Sentai bagi versi Jepun (bukan hentai please, pff) dekat sini. Jadi Jimmy akan focused pada anime dan kartun dulu. Tentang Kamen Rider pun mungkin next entri, sebab kalau nak cerita dari zaman Showa ke zaman Heisei. Apa tu? Next entry okay?

Okay sambung tentang anime, Jimmy banyak tengok anime sebenarnya dari kartun. Tapi kartun ni kira pemangkin yang menyumbang kepada Jimmy tengok anime. Antara anime yang Jimmy tengok semasa di kolej, (tidak termasuk Kamen Rider, cerita-cerita series Jepun seperti Hana-Yori Dango dan lain-lain ok) :

1. Blood +
2. Mobile Suit Gundam Seed Destiny
3. Mobile Suit Gundam 00
4. Full Metal Alchemist (sekarang dah ada Full Metal Alchemist Brotherhood)
5. Naruto (on going until now)
6. Bleach (on going until now)
7. One Piece (on going until now)
8. Air Gear
9. Wolf's Rain
10. Keroro Gunso

Ada lagi tapi Jimmy tak ingat, ini pun tak ikut turutan sebab kalau ikut my favorite dah tentu yang pertama ialah:

ONE PIECE! 

Ok lah, Jimmy nak pergi sahur dulu ni, until next time okay? By the way sekarang Jimmy tengah download Digimon Saver Season 1, nak tengok balik, nostalgia tu. Haha.

p/s: Know me more? =)

Thursday, 4 August 2011

Info | Man # [5 Kekurangan Lelaki yang Menjadi Tarikan Wanita]

Selamat malam semua.

Sedang menyusuri laman sesawang sebelum terjumpa dengan link ini. Mungkin ada yang telah tahu dan mungkin juga tidak, so here it is 5 weakness of man that girls adore.

5 Kekurangan Lelaki yang Menjadi Tarikan Wanita

Percaya atau tidak, menurut hasil kajian sebuah universiti di Amerika Syarikat, menyebutkan ada beberapa faktor kekurangan kaum Adam yang dapat menjadi daya tarik terhadap wanita!

Berikut adalah hasil kajian tersebut:

No 1. KESAN LUKA?


 
Mungkin tidak ada yang menyangka bahwa kesan daripada luka ternyata dapat menjadi sebuah daya tarik. Dan uniknya bekas luka pada lelaki kadang-kadang dianggap sebagai lambang kejantanan *(really?)  oleh banyak perempuan. Apatah lagi jika mereka merasa tertekan dengan cerita di sebalik luka tersebut. Pasti si wanita akan lebih bersimpati.

No 2. YOU'RE A FREAK!


 
Geek atau si ulat buku mungkin selalu menjadi bahan cerita. Namun kini jangan terkejut jika lelaki yang anda anggap pelik ini ternyata memiliki kekasih cantik dan super duper seksi! Kelakuan 'aneh' lelaki tersebut justeru dianggap unik dan lain daripada yang lain. Para perempuan dewasa ini mungkin bosan dengan jenis lelaki yang nampak 'biasa-biasa' saja. Daripada memilih lelaki yang biasa mereka temui di tempat lepak, kini banyak perempuan yang memilih untuk keluar berdua dengan lelaki ulat buku yang memiliki mimpi besar untuk membuat roket dengan bahan bakar air.

No 3. PELUH! OMG.. OMG..



Peluh berlebihan pasti membuat kepercayaan diri berkurang. Namun bagi sebahagian semua perempuan, peluh kononnya dapat membuatkan lelaki kelihatan seksi. Apalagi peluh itu keluar ketika kaum lelaki tengah bersukan. Perempuan yang melihatnya pasti terkesima. Menurut sebuah kajian, pada saat berpeluh, lelaki mengeluarkan hormon androstadienone yang dapat memicu perempuan menjadi ghairah.

Namun yang perlu diperhatikan adalah kebersihan diri. Jika tubuh anda tidak bersih, keringat yang keluar akan menimbulkan bau yang kurang sedap. Bukannya kelihatan seksi, anda malah akan dijauhi oleh perempuan!

No 4. UBAN or URBAN? Both?



Proses penuaan adalah hal yang pasti. Salah satu tanda-tandanya adalah timbulnya uban atau rambut putih. Kini tak perlu sibuk-sibuk menghitamkan rambut Anda secara rutin. Anda pasti ingat aktor Richard Gere yang dianggap semakin seksi ketika rambutnya memutih. Bisa jadi uban dijadikan lambang kematangan dan kedewasaan lelaki oleh sebagian perempuan. Jadi buat apa malu untuk memilikinya?

 

No 5. CERMIN MATA. *Ehem. Senyum.






Menurut sebuah kajian di Stockholm, Sweden, perempuan kini lebih tertarik dengan lelaki yang bercermin mata. Kerana golongan ini kelihatan bijak dan cerdas, boleh saja menjadi alasannya. Jadi buat sesiapa yang mempunyai penglihatan yang kurang baik *Ehem* tidak perlu ragu-ragu untuk memakai cermin mata. Yang penting, sesuaikan bentuk bingkainya dengan wajah anda. 

Okay ini memang dah di meter perasan yang terTINGGI, sila abaikan nota kaki di bawah:

 P/S: Saya adalah seorang yang bercermin mata, ada sikit-sikit luka kena gigit nyamuk, not so freak since I'm cute (cute guys aren't freak okay), using Nivea for Men so that bila berpeluh tetap cool, cuma masih belum beruban since I'm in early 20s. *Laugh. Anyone?




Sumber: www.gempak.org  



Wednesday, 3 August 2011

Yesterday Once More # Nostalgic Memories

Good morning and happy fasting lover boys and cute girls. Wake up, it's already 4:45am.

Ramadhan ini adalah bulan yang penuh dengan ujian, dan akan disusuli dengan Aidilfitri yakni bulan kemenangan. Dan berkata tentang Aidilfitri atau di dalam masyarakat Melayu bulan Raya pastinya akan ada banyak iklan dan ceritera-ceritera menarik yang akan dipertontonkan di sepanjang bulan itu kelak, dan yang paling menjadi nostalgia buat kita semua rakyat Malaysia adalah iklan raya yang diilhamkan oleh seorang pengarah filem, penulis dan penulis skrip yang terkenal dan tak boleh dicari ganti, Arwah Yasmin Ahmad (Januari 7, 1958-Julai 25, 2009). Al-Fatihah buat beliau.

Antara filem-filem ciptaan beliau yang pada pendapat saya sendiri adalah sangat unik dah terlalu dalam maknanya adalah:

Sepet


Mukhsin

Talentime

Saya rasa tidak perlu saya sinopsiskan tentang kesemua cerita di atas kerana pastinya semua pernah menonton filem-filem itu. Dan apa yang paling saya suka tentang filem dan iklan yang dihasilkan oleh beliau adalah kemuafakatan, dan nilai perpaduan antara kaum yang diselitkan dan ditekankan di dalamnya. Menarik bukan? Jika sekarang baru kita mahu bising tentang 1 Malaysia, ini adalah pengakuan jujur daripada saya, 1 Malaysia yang baru kini mahu ditekankan, dipupuk telah lama saya rasa sedari tahun 1999 lagi. Bukan 1 Malaysia yang akan menyatukan kita, tetapi suatu nilai persahabatan yang menjadi teras perpaduan. Senyum. 

Di sini saya kongsikan beberapa video iklan Hari Raya hasil karya beliau untuk ditonton dan pastinya semua ini menjadi nostalgia buat semua. 

Burung apa? Burung Murai.

Very meaningful, totally.

Tersebutlah kisah..

Priceless, because I love you.

This is from yesterday, but to be remembered till today. And sometimes we'll hoped for yesterday once more. Selamat menjalani ibadah puasa semua.

Tuesday, 2 August 2011

Wordless Wednesday # Cuteness | Sincereness | Experience

 Thousand faces of hot girls out there can't win against the cuteness of her. | Cute isn't she?

Those sincere heart can only be seen through those sincere eyes. | Love is special.

Let them play and experience the world by their own, because it'll be their own world. | We're not giving this world to the next generations, but we borrowed it from them.